Wandelrondreis in Zuid-Noorwegen

REISDETAIL

Deze 16-daagse individuele rondreis met eigen wagen is ideaal voor wie de imposante berg- en fjordenlandschappen van Zuid-Noorwegen vooral te voet wil ontdekken. Je logeert op 6 verschillende locaties in blokhutten of typische berghotels van waaruit de mooiste wandelingen in de streek op eigen houtje kunnen worden ondernomen met behulp van gedetailleerde routebeschrijvingen.

Afreis: dagelijks van 15.06.20 t.e.m. 30.09.20
Duur: 16 dagen
Transport: eigen wagen in combinatie met overtochten Kiel-Oslo met Colorline en Stavanger-Hirtshals met Fjordline (prijzen op aanvraag)
Formule: enkel logies in de blokhutten - kamer met ontbijt in de hotels
Verblijf: comfortabele blokhutten met privé-sanitair en kookfaciliteiten + typische berghotels

 

Alternatief kan ook gekozen worden voor een fly & drive formule inclusief vluchten Brussel-Oslo en Stavanger-Brussel en huurwagen. Contacteer ons voor een offerte op maat!

Via de Duitse autosnelwegen naar Kiel. Inscheping en vertrek om 14u00 naar Oslo. Je vakantie start onmiddellijk aan boord van de comfortabele cruiseschepen van Colorline die over alle mogelijke faciliteiten beschikken waaronder een uitgebreide winkelpromenade en subtropisch zwembad! Diner in één van de restaurants aan boord en overnachting in een comfortabele binnen- of buitenkajuit.
Facultatief kan ook een andere ferryverbinding worden geboekt in aansluiting op deze reis maar wij raden Kiel-Oslo aan omwille van de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Ontscheping om 10u00 in Oslo waarna je de Noorse hoofdstad desgewenst kort kan bezoeken alvorens verder te rijden richting Lillehammer. Hier werden in 1994 de Olympische Winterspelen georganiseerd waarover je alles te weten komt in het Olympiaparken. Van langer geleden is de collectie gebouwen in het openluchtmuseum Maihaugen. Vervolgens bereik je het prachtige Gudbrandsdalen en de staafkerk van Ringebu. De laatste etappe voert naar Enden dat gelegen is aan de randen van het Rondane Nationaal Park. Je overnacht 2 keer in een gezellige Noorse blokhut met grasdak. In het nabijgelegen hotel kan je proeven van heerlijke huisbereide maaltijden. We raden alvast aan om een welkomstmaaltijd op voorhand bij te reserveren.
Enden is een prima uitvalsbasis voor een prachtige wandeltocht in het Rondane Nationaal Park, het oudste nationale park van Noorwegen. Een mooie 5 à 6u durende wandeling van gemiddeld niveau voert naar de schilderachtige berghut van Bjørnhollia en het Skjerdalen. Doordat de boomgrens in Noorwegen al op circa 800m ligt wandel je al snel door hoogalpiene almweiden met prachtige uitzichten. Mits een beetje geluk kan je ook elanden of rendieren spotten in deze streek.
Niveau: gemiddeld - Duur: 5u30 - Lengte: 17km - Hoogteverschil: 600m

Ook voor wie liever niet wandelt, zijn er voldoende mogelijkheden. Breng een bezoek aan het historische mijnstadje Røros dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat en combineer dit eventueel met een uitstap naar het Femunden-meer op de grens met Zweden. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om te kanoën, paardrijden, raften, vissen of op zoek te gaan naar elanden, rendieren, bevers en zelfs muskusossen.
Rijd terug naar Ringebu en volg een stukje van de legendarische Peer Gynt Veien tot Skåbu. Dan verlaat je de bewoonde wereld en begin je aan de spectaculaire Jotunheimvegen naar Bygdin. Deze tolweg vormt de enige rechtstreekse verbinding tussen het Gudbrandsdal en Valdres. Ondanks het vaak onverharde wegdek is deze route alleszins het berijden waard. Hij doorkruist een totaal verlaten streek en het hoogste punt ligt op 1.230m. Aangekomen in Bygdin sla je rechtsaf om even verderop de blokhut in Gjendesheim te bereiken, je uitvalsbasis voor de komende 2 nachten.
Gjendesheim is een ideale uitvalsbasis voor een dagtocht langsheen het Peer Gynt-pad of Besseggen. Deze bekendste wandeling van Noorwegen wordt geacht minstens éénmaal in het mensenleven van elke goedgeaarde Noor te worden gedaan! Neem eerst de veerboot naar Memurubu waarna je in circa 6u terugwandelt naar het beginpunt. De tocht is een echte belevenis en voert over een smalle berggraat met fantastische uitzichten over het diepblauwe Gjendemeer en de bergtoppen van Jotunheimen Nationaal Park. Af en toe is enige behendigheid vereist bij het klauteren over rotspartijen maar globaal is deze wandeling goed doenbaar voor regelmatige wandelaars.
Niveau: gemiddeld - Duur: 6u00 - Lengte: 13km - Hoogteverschil: 980m
Vandaag staat één van de mooiste autoroutes in Noorwegen op het programma. Rijd eerst naar Lom waar je eventueel de mooie staafkerk kan bezoeken. Daarna begint de beklimming van de Sognefjell met het hoogste over de weg bereikbare punt van Scandinavië! Geniet van de uitzichten op de bergtoppen van Jotunheimen die zelfs 's zomers nog bedekt zijn met eeuwige sneeuw. Tenslotte komt de Sognefjord in het vizier waar je 3 keer overnacht in een comfortabel en modern ingericht vakantiehuisje of appartement op een toplocatie aan de rand van de fjord.
Skjolden bevindt zich schitterend aan het uiteinde van de Lustrafjord en is tegelijk centraal gelegen voor onvergetelijke uitstappen rondom de Sognefjord. Een absolute aanrader is de 3 à 4u durende wandeling naar de bergtop Molden van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt over meerdere armen van de grote Sognefjord, de grootste fjord van Noorwegen met een lengte van circa 120km. De wandeling is relatief gemakkelijk en voert in een drietal etappes bergopwaarts over een goed aangegeven pad. Onderweg kan je picknicken bij een verlaten bergboerderij.
Niveau: gemiddeld - Duur: 4u00 - Lengte: 11km - Hoogteverschil: 600m

Vanuit Skjolden is ook het Jostedalen gemakkelijk bereikbaar. Hier kan je naar verschillende gletsjertongen wandelen of deelnemen aan een begeleide gletsjerwandeling op het ijs van de Nigardsbreen of Austdalsbreen. Er is zelfs een combinatie met (zee)kajakken mogelijk op het Styggevatnet, een hooggelegen meer waarin tot ver in de zomer ijsbergen drijven. Voor wie nood heeft aan een rustdag zijn een bezoek aan de staafkerk van Urnes of het gletsjermuseum van Fjaerland uitstekende alternatieven.
Rijd eerst naar Kaupanger waarna je 2 mogelijkheden hebt:
- Je kan kiezen voor een prachtige 2u durende minicruise (met autotransport) naar Gudvangen. Je vaart dan door de bijzonder smalle Naerøyfjord om aansluitend naar Flåm te rijden voor een ritje over één van de mooiste en steilste treintrajecten ter wereld. Vanuit het hooggelegen Myrdal kunnen actievelingen terug naar Flåm wandelen of afdalen per mountainbike.
- Alternatief kan je ook opteren voor de korte ferry Mannheller-Fodnes om vervolgens over de spectaculaire Aurlandsfjellet te rijden. Deze weg wordt tot ver in de zomer omgeven door sneeuwlandschappen en biedt adembenemende uitzichten op het fjordenlandschap.
Beide mogelijkheden eindigen in Aurland van waaruit je tenslotte naar Geilo rijdt via een tunnelrijk traject. Je overnacht 2 keer in Geilo op basis van een gezellige blokhut met voordelige toegang tot sauna/zwembad in het nabijgelegen hotel!
Geilo geniet vooral bekendheid als wintersportoord maar heeft ook 's zomers veel te bieden aan natuurliefhebbers. Wij stellen een pittige 4u durende wandeling voor naar de bergrug Hallingskarvet. Na een gemakkelijk begin over groene almweiden volgt een inspannende klim door een spleet naast de gletsjer Eimefonni. Via puinhellingen wordt de Prestholtskarvet bedwongen waarna de route over sneeuwvelden en via goede smalle paden weer afdaalt.
Niveau: moeilijk - Duur: 4u00 - Lengte: 10km - Hoogteverschil: 600m

Alternatief loont ook een treinrit naar het afgelegen Finse beslist de moeite vanwaar je desgewenst terug kan afdalen naar Geilo per mountainbike over de beroemde Rallarvegen. Overige activiteiten die tot de mogelijkheden behoren zijn natuurlijk vissen, paardrijden, golfen, raften of een bezoek aan een wildpark waar onder andere rendieren, lynxen en wolven leven in hun natuurlijke omgeving.
Langs de randen van de uitgestrekte en onbewoonde Hardangervidda rijd je vandaag eerst naar Rjukan. Van daaruit kan de Gaustatoppen worden bedwongen in circa 3u. Deze 1.883m hoge bergtop is de hoogste van Zuid-Noorwegen en bij helder weer kan je maar liefst 1/6 van het ganse land overschouwen. In de berghut kan je heerlijke versgebakken wafels met bessenconfituur bestellen alvorens de afdaling weer in te zetten. Het is ook mogelijk om de Gaustatoppen te bereiken met een unieke tandradbaan (Gaustabanen) die gebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog maar pas in 2010 werd opengesteld voor toeristen!
Niveau: gemiddeld - Duur: 5u00 - Lengte: 8km - Hoogteverschil: 585m

Vanuit Rjukan rijd je tenslotte naar Dalen in de groene provincie Telemark waar je 2 keer overnacht in een sympathieke B&B die uitgebaat wordt door Belgen. Mocht je tot nu toe nog geen elanden zijn tegengekomen, dan kan de eigenaar je zeker op weg helpen naar de beste plekjes om de 'koning van het woud' alsnog te spotten. Succes bijna gegarandeerd!
Misschien wil je de benen vandaag wat rust gunnen? Dan kunnen we een tochtje op het beroemde Telemark-kanaal ten zeerste aanraden. Deze waterweg bestaat uit met elkaar verbonden meren en rivieren waarbij 17 sluizen moeten worden gepasseerd om het hoogteverschil van 72m te overbruggen. De natuur langsheen het kanaal is zeer afwisselend gaande van glooiende akkers nabij de zee tot steile bergen rond het meer Bandak. Tijdens het hoogseizoen is het mogelijk om het kanaal te bevaren aan boord van de MS Victoria of MS Henrik Ibsen. Nog niet genoeg kilometers in de benen? Maak dan een uitdagende tocht langs de Lårdalstigen van waaruit je het Telemark-kanaal in vogelperspectief kan bewonderen. Dit is een vrij zware wandeling maar de uitzichten zijn van een uitzonderlijke schoonheid.
Niveau: moeilijk - Duur: 8u00 - Lengte: 15km - Hoogteverschil: 600m

Vanuit Dalen zijn ook meer eenvoudige wandelingen mogelijk in de Frolandsheiene waar je veel bergboerderijen tegenkomt.
Je rijdt langs rustige wegen naar het Setesdal dat bekend staat om zijn vele openluchtmusea. Vervolgens sla je af op de smalle Suleskarvegen die over de desolate Setesdalsheiene naar Lysebotn voert. Boven dit plaatsje kan je (mits vroeg vertrek) een wandeling starten naar de Kjeragbolten. Dit rotsblok is ingeklemd tussen 2 steile rotswanden en hangt ongeveer 1.000m boven de Lysefjord. Het eerste deel van de wandeling is redelijk technisch maar wordt vergemakkelijkt door stalen kabels waaraan je jezelf omhoog kan trekken. Het tweede gedeelte is eenvoudiger maar het vereist stalen zenuwen om op het rotsblok te gaan zitten of staan.
Niveau: moeilijk - Duur: 6u00 - Lengte: 10km - Hoogteverschil: 700m

Daal vervolgens af naar Lysebotn langs een spectaculair traject (800m hoogteverschil over slechts 8km – 32 scherpe bochten – 340 graden draaiende tunnel) dat vooral bij motorrijders bijzonder populair is. In Lysebotn scheep je in aan boord van het autoveerpont naar Forsand aan de monding van de Lysefjord (inbegrepen maar enkel mogelijk tijdens het hoogseizoen). Het is een heerlijke minicruise en onderweg kan je de Kjeragbolten en Preikestolen vanuit kikkerperspectief aanschouwen. Een korte rit leidt tenslotte naar de Preikestolen Fjellstue waar je 2 keer overnacht aan de voet van de beroemde rotswand.