Nieuwjaar in Zweeds Lapland - Lappeasuando

REISDETAIL

Deze eindejaarsreis naar Zweeds Lapland combineert talrijke winteractiviteiten met een verblijf in een kleinschalige wildernislodge. Een sneeuwscootersafari, sneeuwschoenwandelen en een 2-daagse hondensledetocht garanderen een goed gevuld programma. Je sluit af met een bezoek aan het énige échte ijshotel van Jukkaskärvi.

Afreis: dinsdag 31.12.19
Duur: 6 dagen
Formule: volpension
Vluchten: tarieven op aanvraag
Luchthaven: Kiruna (KRN) op 60km
Transfers: inbegrepen

Optioneel kan deze reis verlengd worden met een overnachting in het énige échte ijshotel van Jukkasjärvi.

Aankomst in Kiruna en georganiseerde transfer naar de lodge (1u00). Vrije namiddag en voorbereidingen voor oudejaarsavond. Feestelijk diner, toasten op het nieuwe jaar en overnachting in de lodge.
Ontbijt, informatiebijeenkomst over het weekprogramma en verdeling van de thermische kledij. Daarna word je door een professionele gids ingewijd in de techniek van het sneeuwschoenwandelen. Geniet van de oorverdovende stilte en het gekraak van de sneeuw terwijl je het ongerepte winterwonderland doorkruist. 's Middags wacht een lekkere lunch in een traditionele kota (Lapse hut) en is er tijd om te ijsvissen, de geliefkoosde vrijetijdsbesteding van de plaatselijke bevolking. De eventuele verse vangst kan onmiddellijk worden klaargemaakt of meegenomen worden voor het diner (totale duur = 4 tot 5u00). Na terugkeer is er tijd om op eigen houtje de prachtige omgeving verder te verkennen met sneeuwschoenen of te genieten van een warme sauna. Diner en overnachting in de lodge. Aangezien de lodge ver van alle kunstlicht verwijderd ligt, zijn de observatiemogelijkheden voor het noorderlicht doorgaans ideaal bij gunstige klimatologische omstandigheden.
Vandaag kom je alles te weten over de opvoeding, training, kweek en het besturen van de hondenslede. Na de nodige veiligheidsinstructies en het inpakken van de sledes, gaat de 2-daagse expeditie van start (2 personen per slede - single slede = € 30 supplement per persoon) in de ongerepte omgeving van het Kaitum natuurreservaat. Onderweg wordt regelmatig halt gehouden om te relaxen en te grillen bij een kampvuur. Je maakt uitgebreid kennis met de musher-levensstijl en overnacht in het zeer gezellige wilderniskamp bestaande uit verschillende 2 tot 5 persoons kota's (eenvoudige maar zeer gezellige houten hutjes met kachel). 's Avonds wacht een heerlijk diner in het gezellige wildernisrestaurant en doet de houtgestookte riviersauna dienst als sanitair mét mogelijkheid voor een frisse duik in de sneeuw. Hopelijk komt het noorderlicht opnieuw tevoorschijn! 's Anderendaags is het tijd om terug te keren naar de lodge na een verkwikkend ontbijt. Aankomst is voorzien rond de middag. Lunch en vrije tijd om uit te rusten na de inspanningen van de voorbije dagen. Actievelingen kunnen zich ook uitleven tijdens een langlauftocht op eigen houtje over meer dan 30km gespoorde langlaufloipes (materiaal kan gratis gehuurd worden). Diner in de lodge gevolgd door overnachting in de comfortabele kamers.
Vandaag volgt een introductie over het rijden met de sneeuwscooter en vertrek voor een opwindende tocht door de wildernis (2 personen per scooter - single scooter = € 90 supplement per persoon). Geniet van de snelheid en een heerlijke wildernislunch op een prachtig bevroren meer rondom een kampvuur. In de namiddag terugkeer per scooter naar de lodge (totale duur = 4 tot 5u00) voor sauna en diner.
Laatste ontbijt en transfer (circa 1u00) naar Jukkasjärvi. Als afsluiter breng je een bezoek aan het wereldberoemde ijshotel. Word betoverd door een fascinerende wereld van ijs en sneeuw. Elke kamer is gedecoreerd door een andere kunstenaar en ook de ijskapel en Absolut Icebar zijn een absolute streling voor het oog. Transfer naar de luchthaven van Kiruna en afscheid van Zweeds Lapland.
Optioneel: deze reis kan verlengd worden met een overnachting in het ijshotel.
reisdetail reisdetail reisdetail

Verblijf

Lappeasuando

Ligging: de lodge ligt op 45 minuten rijden ten zuiden van Kiruna aan de oever van de Kalix-rivier, één van de grootste zalmrivieren in Zweden. Het geheel bestaat uit verschillende gebouwen in typisch Zweedse stijl + een authentiek wilderniskamp middenin de ongetemde wildernis.
Faciliteiten:

  • Hoofdgebouw met gezellig en recent vernieuwd restaurant. Je kan er heerlijk opwarmen aan de houtgestookte stoof na een dag vol actie.
  • Lappeasuando staat bekend om zijn uitstekende keuken. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met streek- en seizoensgebonden producten.
  • 8 dubbel kamers liggen naast elkaar tegenover het hoofdgebouw. Ze zijn ruim en beschikken over modern sanitair (douche/wc), zithoek en terras. Er is mogelijkheid om maximaal 2 extra bedden per kamer bij te plaatsen.
  • Er zijn ook nog enkele voordeligere kamers met gedeeld sanitair. Hier is geen ruimte om een extra bed bij te plaatsen op de kamer. Prijzen voor deze kamers op aanvraag verkrijgbaar.
  • Na elke buitenactiviteit kan je lekker nagenieten in het rustiek saunahuis met 2 verschillende sauna's.
  • Op 3km van de lodge bevindt zich het wilderniskamp dat enkel toegankelijk is met sneeuwschoenen, per sneeuwscooter of hondenslede. Het is comfortabel ingericht met een gezellig restaurant en verschillende verwarmde slaaphutten voor 2 tot 5 personen elk (met 12V verlichting maar zonder sanitair). Ook een echte houtgestookte sauna met mogelijkheid voor een frisse duik in de sneeuw zijn aanwezig.

Beoordeling: kleinschalige en uiterst verzorgde lodge voor wie rust, lekker eten en gastvrijheid weet te waarderen.