Langlaufweek langs de Fins-Russische grens

REISDETAIL

Deze langlaufweek door het Kainuu-gebied langs de grens tussen Finland en Rusland voert door de laatste échte wildernis van Europa.  Je overnacht in eenvoudige maar zeer gezellige accommodaties waar je kennismaakt met een uitzonderlijke gastvrijheid en de lekkere traditionele keuken. Na een dag actief onthaasten in de gezonde buitenlucht, kom je helemaal tot rust in de sauna.
Gegarandeerde afreizen:

18.02.18 - 25.02.18 - 04.03.18 – 10.03.18* – 18.03.18 - 25.03.18 - 27.03.18
* Tijdens deze afreizen zijn de volgende afwijkende overnachtingsplaatsen voorzien: 2 nachten Jatkonsalmi - 1 nacht Rajakartano - 1 nacht Kovavaara - 2 nachten Arola waarbij op dag 2 en 6 en dagtocht wordt geskied van circa 20km.
Andere afreizen: op aanvraag - minimaal 5 personen
Duur: 7 dagen
Formule: volpension
Deelnemers: maximaal 12 personen per groep
Vluchten: tarieven op aanvraag
Luchthaven: Kuusamo (KAO)
Transfers: inbegrepen

Aankomst op de luchthaven van Kuusamo of Kajaani en transfer naar Hossa. Welkomstdiner en overnachting in de blokhut van Jatkonsalmi Cottage, een grote hut met 8 slaapkamers met gedeeld sanitair en een gezellige leefruimte met open haard. De ruime sauna wordt gedeeld met een nabijgelegen hut.
De tocht start bij de goed onderhouden loipes van Hossa in een prachtig heuvellandschap met veel dennen, meren en rivieren. Lunch in het Hossa Visitor Centre waar je ook een expositie kan bezichtigen over het leven in deze regio. 's Namiddags kan je genieten van een heerlijke sauna en echte durvers kunnen zich ook aan ijszwemmen wagen. 's Avonds wordt een traditionele rendierboerderij bezocht waar je alles te weten komt over deze fascinerende dieren en geniet van een lekker avondmaal. Overnachting in Guesthouse Rajakartano dat beschikt over 5 slaapkamers met gedeeld sanitair, een keuken, een woonkamer en een riviersauna.
De eerste kilometers gaan over de brede loipes van Hossa waarna je een sneeuwscooterspoor volgt. Vooral de oude met sneeuw overladen bomen spreken tot de verbeelding. De lunch wordt bereid rondom een open vuur in de wildernis. Diner en overnachting in gedeelde kamers in Kovavaara Cottage, een authentieke blokhut gelegen bovenop een heuvel. Er zijn geen douches en de toiletten zijn buiten maar er is wel een sauna. Ondanks het beperkte comfort is deze accommodatie voor de meeste deelnemers het hoogtepunt van de reis.
De derde dag van de expeditie loopt langsheen de Rusissche grens. Dit geeft een mysterieuze en exotische sfeer aan deze regio. Je kan de Russische kant van de grens geregeld zien en de gids vertelt uitgebreid over de situatie nu en in het verleden. Diner en overnachting in de traditionele blokhut van de boerderij Arola. Er zijn 6 slaapkamers voor maximaal 14 personen en uiteraard ontbreekt ook hier de sauna niet. Arola staat bekend omwille van de lekkere keuken op basis van lokale ingrediënten.
Vandaag doorkruis je het Martinselkonen natuurreservaat dat gekenmerkt wordt door een afwisseling van open veengebieden en sparrenwoud. De kans is groot dat je hier rendieren tegenkomt. Lunch in een wildernishut van de Finnish Forest and Park Service. Diner en overnachting in het Martinselkonen Wilderness Centre, een voormalig grensstation dat werd omgevormd tot een gemoedelijke guesthouse. Er is plaats voor maximaal 20 personen en douches/toiletten bevinden zich op de gang.