IJsland met je eigen 4x4

REISDETAIL

Het lijkt niet zo vanzelfsprekend maar je kan IJsland ook verkennen met je eigen wagen of jeep. Per overtocht met Smyril Line vaar je in 2 nachten vanuit het noorden van Denemarken naar het land van vuur en ijs. Aansluitend hebben wij een 15-daagse rondreis samengesteld langs guesthouses, boerderijen en vakantiehuisjes op de mooiste plekjes van het eiland.

Afreis: elke dinsdag van 12.06.18 t.e.m. 21.08.18 - andere data op aanvraag
Duur: 19 dagen
Formule: ontbijt x 7
Verblijf: overnachtingen in een combinatie van guesthouses, boerderijen en volledig uitgeruste vakantiehuisjes steeds met privé-faciliteiten

Je rijdt circa 1100km naar de Noord-Deense havenstad Hirtshals waar je inscheept aan boord van de MS Norröna van Smyril Line om 11u30 met aankomst 2 nachten later in Seydisfjördur om 8u30. Er wordt een korte stop gemaakt op de Faeröer Eilanden onderweg. Prijzen voor de overtochten zijn afzonderlijk verkrijgbaar.
Tip: als je op zaterdag i.p.v. dinsdag vertrekt, kan je de reis verlengen met een stopover van 3 nachten op de Faeröer Eilanden. Maak van deze gelegenheid gebruik en verken één van de meest ongerepte eilandengroepen ter wereld! Contacteer ons voor een voorstel op maat.
Aankomst gevolgd door een eerste rit naar het geothermisch gebied rond Myvatn. Breng een bezoek aan de verschillende hoogtepunten die deze streek rijk is waaronder de vulkaanformaties van Dimmuborgir, de pseudokraters van Skútustadir, de kleurrijke zwavelhellingen van Námaskard en het vulkaangebied van Krafla. Je kan desgewenst ook al genieten van een eerste thermaal bad in de Myvatn Nature Baths. Je verblijft 3 nachten op basis van selfcatering in een comfortabel en volledig uitgerust vakantiehuisje (max. 4 personen).
Neem uitgebreid de tijd om de vele bezienswaardigheden van Myvatn te bezoeken en/of onderneem een rondrit via Husavík, waar je facultatief kan deelnemen aan een walvissafari, vervolgens naar de kloof van Asbyrgi en de Dettifoss-waterval, de meest krachtige waterval van Europa! Avonturiers kunnen hun jeep voor de eerste keer op de proef stellen tijdens een lange maar prachtige rit dwars door het binnenland naar de Askja-krater. In dit gebied oefenden de astronauten destijds voor de landing op de maan omwille van de landschappelijke gelijkenissen.
Rijd via de Godafoss-waterval naar Akureyri, de hoofdstad van het noorden. Vervolgens kan je de ringweg blijven volgen of kiezen voor de langere maar mooiere route via de IJslandse Noordkust. Je kan er authentieke vissersdorpen bezoeken zoals Siglufjördur om daarna verder te rijden naar de paardenstreek Skagafjördur. Hier verblijf je in een gezellig guesthouse met een prachtig uitzicht op de fjord en de middernachtzon van begin juni tot begin augustus.
Bezoek de prachtige turfboerderij van Glaumbaer of neem deel aan een begeleide rafting- of paardrijtocht. Zet daarna koers naar het Snaefellsnes-schiereiland met eventuele stop bij de zeehondenkolonies van Hvammstangi onderweg. Je verblijft 2 nachten in een comfortabel en volledig uitgerust vakantiehuisje met hot-tub ten noorden van Borgarnes (max. 5 personen).
Vandaag kan je een afwisselende rondrit maken op het Snaefellsnes-schiereiland dat gedomineerd wordt door de gelijknamige vulkaan. Jules Verne beschreef deze berg in zijn boeken als de toegangspoort tot de hel. Verder wordt Snaefellsnes gekenmerkt door zijn talrijke bronnen, watervallen en prachtige kliffen waaronder die van Árnarstapi waar je een mooie wandeling kan maken. Het typische zwarte kerkje van Budír is ook beslist een bezoekje waard. 's Avonds kan je eventueel nog een tweede wandeling maken naar de Eldborg-explosiekrater op korte afstand van het vakantiehuisje.
Rijd landinwaarts en buig af naar de vallei van Borgarfjördur. Hier bevinden zich de Hraunfossar en Barnarfoss die tot de meest merkwaardige watervallen van IJsland behoren. Daarna wordt je 4x4 op de proef gesteld tijdens de hooglandroute door het Kaldidalur. Dit traject is het hoogst gelegen van heel IJsland en voert tussen 2 gletsjers om uit te komen bij het Thingvellir Nationaal Park waar de Europese en Amerikaanse aardplaten letterlijk uit elkaar schuiven. Je verblijft hier 2 nachten in een comfortabel vakantiehuisje met panoramisch uitzicht over het Thingvallavatn-meer (max. 4 personen).
Vrije dag om een daguitstap te maken naar het nabijgelegen Reykjavik. Sterke contrasten kenmerken de stad. Kleine huizen staan naast futuristische glazen gebouwen. Hypermoderne faciliteiten liggen een paar minuten van ruig vulkanisch terrein. Om maar te zwijgen over het uitgebreide horeca- en winkelaanbod dat zijn gelijke in IJsland niet kent. Alvorens terug te rijden naar Thingvellir kan je eventueel nog een stop maken bij de beroemde Blue Lagoon, het grootste mineraal warmwaterveld van IJsland. Alternatief kan je vandaag ook een raftingtocht maken in de buurt van Geysir of afdalen in een uitgedoofde vulkaankrater!
Verken eerst de andere hoogtepunten van de zogenaamde Golden Circle: de beroemde Geysir en de Gullfoss of gouden waterval. Vervolgens rijd je naar Hrauneyjar via de flanken van de Hekla. Deze stratovulkaan behoort tot de meest actieve in IJsland en is al van veraf te zien. Je kan desgewenst ook een bezoek brengen aan de boerderij van Stöng alvorens naar het hotel te rijden.
Vandaag staat één van de mooiste ritten op het programma langs de Fjallabakroute dwars door het IJslandse binnenland met meerdere rivierdoorsteken onderweg. Stop zeker bij Landmannalaugar dat tot de allermooiste plekjes in IJsland behoort dankzij de kleurrijke riolietbergen. Voor het mooiste uitzicht maak je best een wandeling naar de top van de Bláhnukur waarna je kan ontspannen in de heerlijke warme bronnen. 's Avonds bereik je het plaatsje Kirkjubaejarklaustur waar je 3 nachten verblijft in een hotel, guesthouse of boerderij naargelang beschikbaarheid.
Rijd vandaag naar Vík, het meest zuidelijke dorp op het IJslandse vasteland, gelegen aan de voet van de Katla-vulkaan die momenteel nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Rijd daarna van oost naar west langs de zuidkust met zijn talrijke bezienswaardigheden waaronder de kliffen van Dyrholaey, de Skogafoss-waterval, de Solheimajökull-gletsjertong, de beruchte Eyjafjällajökull-vulkaan en de Seljalandsfoss-waterval. Tenslotte keer je weer terug naar Kirkjubaejarklaustur. Een andere daguitstap voert terug landinwaarts naar de kraters van Laki, een mooi voorbeeld van een spleeteruptie. De route ernaartoe is lastig met meerdere rivierdoorsteken maar de met felgroen mos begroeide zwarte lavalandschappen zijn een absolute streling voor het oog.
Rijd eerst naar het Skaftafell Nationaal Park, één van de mooiste wandelgebieden in IJsland. Het is gelegen aan de rand van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa, die zich overigens uitstekend leent voor een facultatieve begeleide gletsjerwandeling met crampons op het ijs. Daarna passeer je het ijsbergenmeer van Jökulsárlon dat tot de bekendste attracties van IJsland behoort en waarop je facultatief een boottocht kan maken met een zodiac of rupsvoertuig. Overnachting in een typische koeienboerderij waar ze het lekkerste roomijs van IJsland produceren.
Rit langs de grillige fjordenkust van Oost-IJsland met haar talrijke vissersdorpjes. De steile verticale rotswanden die verdwijnen in de woeste zee vormen een ideaal kader voor een aantal unieke fotomomenten. Er worden dan ook voldoende stops ingelast om deze overweldigende landschappen op beeld vast te leggen. Overnachting in de omgeving van Egilsstadir.
Korte rit naar Seydisfjördur en inschepen aan boord van de MS Norröna in Seydisfjördur om 10u30 met aankomst 2 dagen later in Hirtshals om 12u30. Prijzen voor de overtochten zijn afzonderlijk verkrijgbaar of te raadplegen via deze link.
reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail