Hurtigruten Noorwegen ongezien gevarieerd

REISDETAIL

13-daagse Nederlandstalig begeleide groepsreis doorheen de Noorse fjorden met aansluitend een 6-daagse zeereis met Hurtigruten van noord naar zuid. Ontdek de ongerepte Noorse natuur met zijn prachtige fjorden, diepe gletsjerdalen en adembenemende vergezichten. Zowel vanop het land per autocar als vanop de zee met Hurtigruten. Een unieke combinatie!

Afreisdata: 11.06.19 - 10.07.19 - 23.07.19
Duur: 13 dagen
Formule: volpension aan boord van Hurtigruten en halfpension tijdens de overige dagen van de rondreis
Vluchten: inclusief vluchten Brussel-Oslo, Oslo-Kirkenes en Bergen-Brussel (via Oslo/Kopenhagen) met Scandinavian Airlines
Verblijf: hotelovernachtingen in kwalitatieve hotels en in de gekozen hutcategorie aan boord van Hurtigruten

Vlucht van Brussel naar Oslo. Transfer naar het centrum met een stop aan het Vigelandpark en een bezoek aan het Vikingmuseum (afhankelijk van de vluchturen). Diner en overnachting in Thon Hotel Europa (afreis 11.06.19) of Thon Hotel Opera.
In de voormiddag kan je verder de stad ontdekken of deelnemen aan een begeleide stadswandeling. Vervolgens met de autocar richting de ongerepte Noorse natuur tot aan de voet van het Hardangervidda Nationaal Park. Overnachting in het Bardola Hotel, gekend vanwege de uitstekende keuken.
Bezoek aan de staafkerk van Borgund. Rit langs de Sognefjord met een stop aan de grootste gletsjer van het Europese vasteland, de Jostedalsbreen. Wandeling tot aan de gletsjertong: de Bøyabreen. Langs de machtige Nordfjord naar Loen. Overnachting in het mooie Alexandra Hotel met diner. Geniet ook hier van de uitstekende wellnessfaciliteiten.
Rit langs het pittoreske Oldenvatnet naar Briksdalen voor een korte wandeling naar Briksdalbreengletsjer. Je kan nog op eigen houtje lunchen nabij de Briksdalgletsjer. In de namiddag maak je een omweg langs de Panoramaveien waardoor je meermaals kan genieten van een schitterend uitzicht op de Nordfjord. Overnachting in het Alexandra Hotel met diner.
De Geirangerfjord wordt beschouwd als één van de mooiste fjorden van Noorwegen en staat bovendien op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een minicruise over deze fjord mag vandaag dan ook niet ontbreken op het programma. Indien de omstandigheden het toelaten wordt er verder gereden tot aan het schitterende uitzichtpunt van Dalsnibba. De dag eindigt in het mooi gelegen berghotel Wadahl Høyfjellshotell in Gålå.
's Ochtends volgt een rit langs de Peer Gyntveien door het rijk van de rendieren en elanden. Rit naar Lillehammer via Lysgårdsbakken, een skischans die wordt gebruikt voor schansspringen in Noorwegen. Bezoek aan Maihaugen, dat beschouwd wordt als het mooiste openluchtmuseum van Noorwegen. In Maihaugen is te zien hoe de mensen in de vallei Gudbrandsdalen leefden vanaf de middeleeuwen tot nu. In de namiddag vlucht van Oslo naar Kirkenes waar je overnacht in het nieuwe en mooi gelegen Thon Hotel Kirkenes.
Je vertrekt met de Hurtigruten vanuit Kirkenes dat op dezelfde lengtegraad gelegen is als St. Petersburg, Caïro, Istanbul en slechts enkele minuten per auto verwijderd ligt van de Russische grens. In de late namiddag legt het schip aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Dan gaat het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat 's avonds Berlevåg wordt aangedaan.
In Hammerfest herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. 's Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting op straat en in de huizen. Stilte en aandacht voor de Noordkaap word je aangeboden in het kader van een facultatieve excursie in de vroege morgen. Tegen middernacht legt het schip aan in Tromsø. In de IJszeekathedraal kan je van april tot september, wanneer de zon 24 uur aan de hemel staat, middernachtconcerten beluisteren of een van de vele gemoedelijke kroegjes in de stad bezoeken en het hier gebrouwde, smakelijke Arctic Beer proeven.
Welkom op de eilandengroepen Vesterålen en Lofoten. Het uitzicht op de zee-engte Risøyrenna en de tocht door de Raftsund, waarvan de steile rotsen eruit zien alsof ze door een beeldhouwer bewerkt zijn en die op sommige plaatsen niet eens 100m breed is, behoren tot de mooiste momenten van de reis met de Hurtigruten. Bij goed weer maakt het schip in de zomer een extra tocht door de extreem smalle Trollfjord met links en rechts hoog oprijzende rotswanden (niet in mei). Zien ze er niet uit als versteende Trollen? In Stokmarknes, de voormalige startplaats van de Hurtigruten, bevindt zich tegenwoordig het Hurtigrutenmuseum. Terwijl het schip Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. Tegen de avond verlaat je de eilandengroep en wordt koers gezet naar het vasteland.
Het is de moeite waard om vroeg op te staan: je passeert de kleurrijke coulissen van de vruchtbare Helgelandoevers en de Poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt: de bergketen de Zeven Zusters, de waterval Bruidssluier en het uit sagen bekende rotseiland Torghatten, dat op een hoogte van 160m een 40m groot gat vertoont.
Vandaag heb je de gelegenheid om in de mooie kuststad Trondheim rond te kijken. Ook een begeleide stadswandeling met de gids staat op het programma. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra gaat de tocht daarna over open zee naar Molde, dat dankzij haar vruchtbare ligging aan de Golfstroom ook wel 'rozenstad' genoemd wordt. Rechts glinsteren de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen in de zon. De stad Kristiansund ligt op een minder gunstige plaats, aan de door de wind geteisterde rotskust aan de Noord-Atlantische Oceaan. De als 'stokvisstad van Noorwegen' geldende stad was lange tijd de belangrijkste exporthaven van deze gezouten en gedroogde vis.
Vandaag is het afscheid nemen. De laatste dag aan boord is begonnen. Maar voor het zover is, liggen er nog enige zeemijlen vol fantastische landschappen voor je. Bijvoorbeeld de Nordfjord onder de reusachtige Jostedalsgletsjer en een paar mijlen zuidelijk daarvan de monding van de imposante Sognefjord. Of de 'scherentuin', de talrijke rotseilanden voor de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. Hier moet je het schip helaas verlaten. Begeleide stadswandeling in de late namiddag en overnachting in het Clarion Hotel Admiral.
Vrije voormiddag om Bergen op eigen houtje verder te verkennen waarna de transfer naar de luchthaven wordt voorzien. Vlucht in de namiddag terug naar Brussel.
reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail
MS Nordkapp