Hurtigruten Bergen-Kirkenes-Trondheim 2018

REISDETAIL

Een variante op de klassieke zeereis inclusief de volledige noordwaartse reis en het grootste deel van de zuidwaartse reis. Het schip legt onderweg aan in alle havens. De plaatsen die je tijdens de noordwaartse route 's nachts voorbijvaart, doe je tijdens de zuidwaartse trip meestal overdag aan. Bovendien krijg je de kans om zowel Bergen, Kirkenes als Trondheim te verkennen.

Afreis: dagelijks van 01.04.18 t.e.m. 31.03.19
Duur: 11 dagen
Formule: volpension
Verblijf: in de gekozen hutcategorie

Vanaf 18u00 ligt het Hurtigruten schip klaar voor inscheping. Voor die tijd heb je de gelegenheid om de charmante haven- en hanzestad Bergen te verkennen. Bezoek Bryggen met haar karakteristieke houten huizen langs de haven, of 'Gamle Bergen', het oude goed bewaard gebleven stadsgedeelte met haar witte huisjes met rode daken en smalle steegjes, het Hanzemuseum of de vismarkt op het plein waar dagelijks allerlei verse vis verkocht wordt. Als je de Fløibaan neemt naar de 319m hoge stadsberg heb je een prachtig uitzicht op de stad en de fjord. Ook een bezoek aan Troldhaugen, het zomerhuis van de Noorse componist Edvard Grieg is de moeite waard. Om 20u00 ('s winters om 22u30) begint je reis per Hurtigruten door de Hjeltefjord, vanwaar eens de Vikingen vertrokken voor hun reis naar de Shetlandeilanden. Dinerbuffet aan boord. 's Avonds informatieve bijeenkomst.
Tussen scheren en eilanden door vaart het schip verder noordwaarts naar Ålesund. De stad is een echte Art Nouveau parel, de mooiste huizen vind je in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag je niet missen - 418 treden brengen je naar de top. Ontdek de drie eilanden waarop Ålesund gebouwd is, de schilderachtige zee-engte, de glinsterende zee en de sneeuwbedekte bergtoppen van de Sunnmørsalpen. In de zomermaanden vaart het Hurtigruten schip door de Storfjord in de spectaculaire en 15 km lange Geirangerfjord. Na de ijstijd lieten de gletsjermassa's deze diep doorgroefde kustinhammen achter. De tot wel 800m steile rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen gelden als het meest bekende reisdoel en meest geliefde fotomotief van West-Noorwegen.
De oude koningsstad Trondheim is de moeite waard. Vanaf de oude stadsbrug Gamle Bybrua heb je een mooi gezicht op de stad. De houten brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd en was vroeger de enige toegang tot de binnenstad. In de Nidarosdom, Noorwegens grootste gotische kerk worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. Tot nu toe werden 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond. Bezienswaardig zijn ook de oude, op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en het geheel in rococo stijl gebouwde Stiftsgården, waar de koninklijke familie verblijft bij bezoek aan Trondheim. Door een fotoboeklandschap bestaande uit duizenden eilanden en schilderachtige scheren vervolg je de reis in noordwestelijke richting. Na de, qua navigatie, veeleisende Stokksund-passage legt het schip 's avonds in Rørvik aan.
Vroeg in de morgen passeer je tussen Nesna en Ørnes , de Poolcirkel, een denkbeeldige magische lijn op 66 graden 33'51”, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Passagiers die voor het eerst de poolcirkel oversteken krijgen van de zeegod Neptunus hun pooldoop. In de zomermaanden wordt vanaf Grønøy een bootexcursie naar de Svartisengletsjer aangeboden. Wie liever aan boord blijft, reist langs het indrukwekkende gebergte Børvasstinden naar Bodø. Wanneer de Lofotenwand, een indrukwekkende, tot wel 1000m hoge rotswand van de eilandengroep Lofoten zich aan de horizon aftekent, liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter je. In de Vestfjord worden vanaf januari tot april grote voorraden kabeljauw uit zee opgevist. De kabeljauw wordt nog steeds op rekken gedroogd in de zeelucht en als stokvis geëxporteerd naar Spanje, Italië en Afrika. Tegen de avond bereik je Stamsund en later Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten. Hier wacht de romantische schoonheid van de door de Golfstroom beroerde Lofoten: pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde huizen (rorbuer) en stokvis op houten rekken.
's Nachts is het Hurtigruten schip de schilderachtige Raftsund gepasseerd. Mocht je geslapen hebben, dan kun je op de zuidgaande route deze passage nog eens bij dag meemaken. Na een korte stop in Harstad op de eilandengroep Vesterålen gaat het via Finnsnes verder naar Tromsø, dat je 's middags bereikt. Er hangt een bijna mediterrane sfeer over deze universiteitsstad, die als poort naar de arctische wateren al in het verleden uitgangspunt is geweest voor talrijke poolexpedities. In het Polarmuseum en het interactieve centrum Polaria krijg je informatie over de Noorse poolexpedities. Twee kerken zijn een bezoek waard: de houten domkerk is met 750 plaatsen één van de grootste van het land en de in 1965 gewijde Ishavskathedraal. De IJszeekathedraal is om haar eigenzinnige moderne architectuur en grote glasmozaïek wereldberoemd. Tip: boek een hondensledetocht met echte husky's (alleen mogelijk in de winter).
Vroeg in de morgen bereik je Hammerfest, 's werelds noordelijkste stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 voor zijn handel met Rusland. Vanaf hier is het nog slechts 2.100 km tot de noordpool. Het Hurtigruten schip vaart door de Magerøysund naar Honningsvåg. Bezoek in het kader van een optionele excursie het 307m hoog uit de oceaan verrijzende Noordkaapplateau gelegen op 7110'21'' noorderbreedte. Als alternatief raden we het programma met de bootexcursie aan naar Gjesværstappan, een vogelreservaat met 250.000 trekkende watervogels. 's Middags, wanneer één van de grootste vogelrotsen van Noorwegen: de Sværholtsklubben en de rotsformatie Finnkjerka gepasseerd worden, komen ornithologen opnieuw aan hun trekken.
's Morgens bevind je je op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul, slechts enkele minuten per auto verwijderd van de Russische grens in Kirkenes. Daarmee is het keerpunt van de Hurtigruten reis bereikt. Voor degenen die per vliegtuig terugreizen betekent het afscheid nemen. In deze drielandenhoek van Noorwegen, Rusland en Finland kun je een supersnelle safari per sneeuwscooter maken (alleen in de winter), een riviertocht met bezoek aan een Samenhut of een excursie naar de Noors/Russische grens ondernemen. In de namiddag legt het schip aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Dan gaan het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat 's avonds Berlevåg wordt aangedaan.
In Hammerfest herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. 's Werelds meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting op straat en in de huizen. Stilte en aandacht voor de Noordkaap word je aangeboden in het kader van een facultatieve excursie in de vroege morgen. Wie zich voor de geschiedenis van de Noorse Samen interesseert, verheugt zich op het bezoek aan de Samen hut Mikkelgammen. Tegen middernacht legt het schip aan in Tromsø. In de IJszeekathedraal kun je van april tot september, wanneer de zon 24 uur aan de hemel staat, middernachtconcerten beluisteren of een van de vele gemoedelijke kroegjes in de stad bezoeken en het hier gebrouwde, smakelijke Arctic Beer proeven.
Welkom op de eilandengroepen Vesterålen en Lofoten. Vanuit Harstad wordt een excursie gemaakt naar Trondenes en het kustplaatsje Sortland, met zijn blauwgeschilderde huizen. Het uitzicht op de zee-engte Risøyrenna en de tocht door de Raftsund, waarvan de steile rotsen eruit zien alsof ze door een beeldhouwer bewerkt zijn en die op sommige plaatsen niet eens 100m breed is, behoren tot de mooiste momenten van de reis met de Hurtigruten. Bij goed weer maakt het schip in de zomer een extra tocht door de extreem smalle Trollfjord met links en rechts hoog oprijzende rotswanden. Zien ze er niet uit als versteende Trollen? In Stokmarknes, de voormalige startplaats van de Hurtigruten, bevindt zich tegenwoordig het Hurtigrutenmuseum. Terwijl het schip Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. Tegen de avond verlaat je de eilandengroep en wordt koers gezet naar het vasteland.
Het is de moeite waard om vroeg op te staan: je passeert de kleurrijke coulissen van de vruchtbare Helgelandoevers en rondreispassagiers passeren voor de tweede keer de Poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt: de bergketen de Zeven Zusters, de waterval Bruidssluier en het uit sagen bekende rotseiland Torghatten, dat op een hoogte van 160m een 40m groot gat vertoont.
Vandaag heb je nog een keer de gelegenheid om in de mooie kuststad Trondheim rond te kijken alvorens het schip te verlaten voor de trip huiswaarts.
reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail