Hurtigruten Bergen-Kirkenes 2018

REISDETAIL

De halve zeereis waarbij je over een afstand van 2500 zeemijlen, langsheen de Noorse kust vaart in noordelijke richting. Het schip legt onderweg aan in alle havens. Doordat in noordelijke richting meer grote steden tijdens de daguren worden aangedaan, is deze reis iets cultureler dan de zuidwaartse tegenhanger.

Afreis: dagelijks van 01.04.18 t.e.m. 31.03.19
Duur: 7 dagen
Formule: volpension
Verblijf: in de gekozen hutcategorie

Vanaf 18u00 ligt het Hurtigruten schip klaar voor inscheping. Voor die tijd heb je de gelegenheid om de charmante haven- en hanzestad Bergen te verkennen. Bezoek Bryggen met haar karakteristieke houten huizen langs de haven, of 'Gamle Bergen', het oude goed bewaard gebleven stadsgedeelte met haar witte huisjes met rode daken en smalle steegjes, het Hanzemuseum of de vismarkt op het plein waar dagelijks allerlei verse vis verkocht wordt. Als je de Fløibaan neemt naar de 319m hoge stadsberg heb je een prachtig uitzicht op de stad en de fjord. Ook een bezoek aan Troldhaugen, het zomerhuis van de Noorse componist Edvard Grieg is de moeite waard. 's Avonds begint je reis per Hurtigruten door de Hjeltefjord, vanwaar eens de Vikingen vertrokken voor hun reis naar de Shetlandeilanden. Dinerbuffet aan boord en informatieve bijeenkomst.
Tussen scheren en eilanden door vaart het schip verder noordwaarts naar Ålesund. De stad is een echte Art Nouveau parel, de mooiste huizen vind je in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag je niet missen - 418 treden brengen je naar de top. Ontdek de drie eilanden waarop Ålesund gebouwd is, de schilderachtige zee-engte, de glinsterende zee en de sneeuwbedekte bergtoppen van de Sunnmørsalpen. In de zomermaanden vaart het Hurtigruten schip door de Storfjord in de spectaculaire en 15km lange Geirangerfjord. Na de ijstijd lieten de gletsjermassa's deze diep doorgroefde kustinhammen achter. De tot wel 800m steile rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen gelden als het meest bekende reisdoel en meest geliefde fotomotief van West-Noorwegen.
Van 02/09/2018 tot 31/10/2018 vaart het schip door de Hjørundfjorden in plaats van de Geirangerfjord.
De oude koningsstad Trondheim is de moeite waard. Vanaf de oude stadsbrug Gamle Bybrua heb je een mooi gezicht op de stad. De houten brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd en was vroeger de enige toegang tot de binnenstad. In de Nidarosdom, Noorwegens grootste gotische kerk worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. Tot nu toe werden 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond. Bezienswaardig zijn ook de oude, op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en het geheel in rococo stijl gebouwde Stiftsgården, waar de koninklijke familie verblijft bij bezoek aan Trondheim. Door een fotoboeklandschap bestaande uit duizenden eilanden en schilderachtige scheren vervolg je de reis in noordwestelijke richting. Na de, qua navigatie, veeleisende Stokksund-passage legt het schip 's avonds in Rørvik aan.
Vroeg in de morgen passeer je tussen Nesna en Ørnes , de Poolcirkel, een denkbeeldige magische lijn op 66 graden 33'51”, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Passagiers die voor het eerst de poolcirkel oversteken krijgen van de zeegod Neptunus hun pooldoop. In de zomermaanden wordt vanaf Grønøy een bootexcursie naar de Svartisengletsjer aangeboden. Wie liever aan boord blijft, reist langs het indrukwekkende gebergte Børvasstinden naar Bodø. Wanneer de Lofotenwand, een indrukwekkende, tot wel 1000m hoge rotswand van de eilandengroep Lofoten zich aan de horizon aftekent, liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter je. In de Vestfjord worden vanaf januari tot april grote voorraden kabeljauw uit zee opgevist. De kabeljauw wordt nog steeds op rekken gedroogd in de zeelucht en als stokvis geëxporteerd naar Spanje, Italië en Afrika. Tegen de avond bereik je Stamsund en later Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten. Hier wacht de romantische schoonheid van de door de Golfstroom beroerde Lofoten: pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde huizen (rorbuer) en stokvis op houten rekken.
's Nachts is het Hurtigruten schip de schilderachtige Raftsund gepasseerd. Na een korte stop in Harstad op de eilandengroep Vesterålen gaat het via Finnsnes verder naar Tromsø, dat je 's middags bereikt. Er hangt een bijna mediterrane sfeer over deze universiteitsstad, die als poort naar de arctische wateren al in het verleden uitgangspunt is geweest voor talrijke poolexpedities. In het Polarmuseum en het interactieve centrum Polaria krijg je informatie over de Noorse poolexpedities. Twee kerken zijn een bezoek waard: de houten domkerk is met 750 plaatsen één van de grootste van het land en de in 1965 gewijde Ishavskathedraal. De IJszeekathedraal is om haar eigenzinnige moderne architectuur en grote glasmozaïek wereldberoemd. Tip: boek een hondensledetocht met echte husky's (alleen mogelijk in de winter).
Vroeg in de morgen bereik je Hammerfest, 's werelds noordelijkste stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 voor zijn handel met Rusland. Vanaf hier is het nog slechts 2.100 km tot de noordpool. Het Hurtigruten schip vaart door de Magerøysund naar Honningsvåg. Bezoek in het kader van een optionele excursie het 307m hoog uit de oceaan verrijzende Noordkaapplateau gelegen op 71 graden noorderbreedte. Als alternatief raden we het programma met de bootexcursie aan naar Gjesværstappan, een vogelreservaat met 250.000 trekkende watervogels. 's Middags, wanneer één van de grootste vogelrotsen van Noorwegen: de Sværholtsklubben en de rotsformatie Finnkjerka gepasseerd worden, komen ornithologen opnieuw aan hun trekken.
's Morgens bevind je je op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul, slechts enkele minuten per auto verwijderd van de Russische grens in Kirkenes. Daarmee is het keerpunt van de Hurtigruten reis bereikt. Voor degenen die per vliegtuig terugreizen betekent het afscheid nemen.
reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail
MS Finnmarken
MS Kong Harald
MS Nordkapp
MS Nordlys