Hurtigruten 14-daagse unieke reis met Lofoten

REISDETAIL

Ontdek alle facetten van Noorwegen tijdens deze 14-daagse Nederlandstalig begeleide rondreis. Reis van Oslo tot Bergen via de adembenemende Bergenbaan, een van de spectaculairste treinritten ter wereld. Stap aan boord van de Hurtigruten voor de mooiste zeereis ter wereld naar Kirkenes en terug tot in Svolvaer, vanwaar nog een prachtige tocht per autocar gemaakt wordt op de unieke eilandengroepen Lofoten en Vesteralen.

Afreis: 21.05.19 - 04.06.19 - 09.07.19 - 05.08.19
Duur: 14 dagen
Formule: volpension aan boord van Hurtigruten en halfpension tijdens de overige dagen van de rondreis
Vluchten: inclusief vluchten vanaf Brussel
Verblijf aan boord: overnachtingen in kwalitatieve hotels en in de gekozen hutcategorie aan boord van Hurtigruten

Vlucht van Brussel naar Oslo. Verkenning van de Noorse hoofdstad en een begeleid bezoek aan het Vikingmuseum en het Vigelandpark. Diner en overnachting in het centraal gelegen Thon Hotel Opera.
Bij afreis 04.06.19: Klaekken Hotel
In de voormiddag kan je Oslo vrij bezoeken of deelnemen aan de begeleide stadswandeling doorheen het centrum (niet bij afreis op 04.06.19, er zal voldoende tijd op dag 1 voorzien worden).
's Middags ontdek je per trein het hart van Noorwegen via de beroemde 'Bergenbaan'. Je rijdt helemaal langs de Hardangervidda en Finse tot 1222m om vervolgens af te zakken naar de Hardangerfjord. In de vroege avond bereik je de Hanzestad Bergen, waar je overnacht in het uitstekende en heel centraal gelegen Clarion Admiral Hotel (afreis 04.06.19) of Thon Hotel Rosenkrantz (afreis 21.05.19/09.07.19/05.08.19).
In de voormiddag wordt een begeleide stadswandeling voorzien langsheen de charmante Bryggen-kade met haar karakteristieke houten huizen langs de haven of 'Gamle Bergen', het oude goed bewaard gebleven stadsgedeelte met haar witte huisjes met rode daken en smalle steegjes. Vanaf 16u00 ligt het Hurtigrutenschip klaar voor inscheping. Om 20u00 zet het schip koers naar het noorden met als eerste hoogtepunt de Hjeltefjord. Dinerbuffet aan boord. 's Avonds informatieve bijeenkomst.
Tussen scheren en eilanden vaart het schip verder noordwaarts naar Ålesund. De stad is een echte Art Nouveau parel, de mooiste huizen vind je in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag je niet missen - 418 treden brengen je naar de top. Ontdek de drie eilanden waarop Ålesund gebouwd is, de schilderachtige zee-engte, de glinsterende zee en de sneeuwbedekte bergtoppen van de Sunnmørsalpen. In de zomermaanden (afreis 08/06 en 13/07) vaart het Hurtigruten schip door de Storfjord in de spectaculaire en 15 km lange Geirangerfjord. Na de ijstijd lieten de gletsjermassa's deze diep doorgroefde kustinhammen achter. De tot wel 800m steile rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen gelden als het meest bekende reisdoel en meest geliefde fotomotief van West-Noorwegen.
De oude koningsstad Trondheim is de moeite waard. Hier staat dan ook een Nederlandstalige gegidste stadswandeling op het programma. Vanaf de oude stadsbrug Gamle Bybrua heb je een mooi gezicht op de stad. De houten brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd en was vroeger de enige toegang tot de binnenstad. In de Nidarosdom, Noorwegens grootste gotische kerk worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. Tot nu toe werden 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond. Bezienswaardig zijn ook de oude, op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en het geheel in rococo stijl gebouwde Stiftsgården, waar de koninklijke familie verblijft bij bezoek aan Trondheim. Door een fotoboeklandschap bestaande uit duizenden eilanden en schilderachtige scheren vervolg je de reis in noordwestelijke richting. Na de, qua navigatie, veeleisende Stokksund-passage legt het schip 's avonds in Rørvik aan.
Vroeg in de morgen passeer je tussen Nesna en Ørnes , de Poolcirkel, een denkbeeldige magische lijn op 66 graden 33'51”, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Passagiers die voor het eerst de poolcirkel oversteken krijgen van de zeegod Neptunus hun pooldoop. Wanneer de Lofotenwand, een indrukwekkende, tot wel 1000m hoge rotswand van de eilandengroep Lofoten zich aan de horizon aftekent, liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter je. In de Vestfjord worden vanaf januari tot april grote voorraden kabeljauw uit zee opgevist. De kabeljauw wordt nog steeds op rekken gedroogd in de zeelucht en als stokvis geëxporteerd naar Spanje, Italië en Afrika. Tegen de avond bereik je Stamsund en later Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten. Hier wacht de romantische schoonheid van de door de Golfstroom beroerde Lofoten: pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde huizen (rorbu) en stokvis op houten rekken.
's Nachts is het Hurtigruten schip de schilderachtige Raftsund gepasseerd. Na een korte stop in Harstad op de eilandengroep Vesterålen gaat het via Finnsnes verder naar Tromsø, dat je 's middags bereikt. Er hangt een bijna mediterrane sfeer over deze universiteitsstad, die als poort naar de arctische wateren al in het verleden uitgangspunt is geweest voor talrijke poolexpedities. In het Polarmuseum en het interactieve centrum Polaria krijg je informatie over de Noorse poolexpedities. Twee kerken zijn een bezoek waard: de houten domkerk is met 750 plaatsen één van de grootste van het land en de in 1965 gewijde Ishavskathedraal. De IJszeekathedraal is om haar eigenzinnige moderne architectuur en grote glasmozaïek wereldberoemd. Voor wie nog meer wil te weten komen over deze magische stad, kan deelnemen aan de Nederlandstalige begeleide wandeling.
Vroeg in de morgen bereik je Hammerfest, 's werelds noordelijkste stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 voor zijn handel met Rusland. Vanaf hier is het nog slechts 2.100 km tot de noordpool. Het Hurtigruten schip vaart door de Magerøysund naar Honningsvåg. Bezoek in het kader van een optionele excursie het 307m hoog uit de oceaan verrijzende Noordkaapplateau gelegen op 71 graden 10'21'' noorderbreedte. Als alternatief raden we het programma met de bootexcursie aan naar Gjesværstappan, een vogelreservaat met 250.000 trekkende watervogels. 's Middags, wanneer één van de grootste vogelrotsen van Noorwegen: de Sværholtsklubben en de rotsformatie Finnkjerka gepasseerd worden, komen ornithologen opnieuw aan hun trekken.