Fly & drive West en Zuid IJsland

REISDETAIL

11-daagse rondreis met jeep doorheen het westen en zuiden van IJsland. Je verkent ook twee van de mooiste hooglandroutes in het binnenland: het Kalidalur en de Fjallabak-route via het schitterende Landmannalaugar. Het verblijf is voorzien in een combinatie van hotels en vakantiehuisjes.

Afreis: dagelijks van 15.06.18 t.e.m. 30.09.18
Duur: 11 dagen
Formule: ontbijt x 6
Verblijf: overnachtingen in een combinatie van hotels, boerderijen en volledig uitgeruste vakantiehuisjes steeds met privé-faciliteiten

Rechtstreekse Icelandair-vlucht vanuit Brussel of Amsterdam of Parijs naar Keflavik. Aankomst in IJsland en ophalen van de huurjeep voor de eerste rit naar Reykjavik. Je zal al snel onder de indruk raken van de eindeloze lavalandschappen op weg naar de IJslandse hoofdstad waar je verblijft in een centraal gelegen hotel.
Je verlaat Reykjavik in noordwaartse richting en rijd via de walvisbaai naar Borgarnes en het Snaefellsnes-schiereiland. Onderweg kan je al een eerste pittige wandeling maken naar de Glýmur-waterval die tot de hoogste exemplaren van IJsland behoort. Je verblijft 2 nachten in een comfortabel en volledig uitgerust vakantiehuisje met hot-tub (max. 5 personen).
Vandaag kan je een afwisselende rondrit maken op het Snaefellsnes-schiereiland dat gedomineerd wordt door de gelijknamige vulkaan. Jules Verne beschreef deze berg in zijn boeken als de toegangspoort tot de hel. Alsook een van de meest gefotografeerde bergen, de Kirkjufell, is zeker een bezoek waard. Verder wordt Snaefellsnes gekenmerkt door zijn talrijke bronnen, watervallen en prachtige kliffen waaronder die van Árnarstapi waar je een mooie wandeling kan maken. Het typische zwarte kerkje van Budír is ook beslist een bezoekje waard. Facultatief kan je ook deelnemen aan een walvissafari vanuit Olafsvik. 's Avonds kan je eventueel nog een tweede wandeling maken naar de Eldborg-explosiekrater op korte afstand van het vakantiehuisje.
Rijd landinwaarts en buig af naar de vallei van Borgarfjördur. Hier bevinden zich de Hraunfossar en Barnarfoss die tot de meest merkwaardige watervallen van IJsland behoren. Daarna wordt je jeep voor de eerste keer op de proef gesteld tijdens de hooglandroute door het Kaldidalur. Dit traject is het hoogst gelegen van heel IJsland en voert tussen 2 gletsjers om uit te komen bij het Thingvellir Nationaal Park waar de Europese en Amerikaanse aardplaten letterlijk uit elkaar schuiven. Je verblijft hier in een comfortabel vakantiehuisje met panoramisch uitzicht over het Thingvallavatn-meer (max. 4 personen).
Verken eerst de andere hoogtepunten van de zogenaamde Golden Circle: de beroemde Geysir en de Gullfoss of gouden waterval. Vervolgens rijd je naar Hrauneyjar via de flanken van de Hekla. Deze stratovulkaan behoort tot de meest actieve in IJsland en is al van veraf te zien. Je kan desgewenst ook een bezoek brengen aan de boerderij van Stöng alvorens naar het hotel te rijden.
Vandaag staat de koninginnenrit op het programma langs de Fjallbakroute dwars door het IJslandse binnenland met meerdere rivierdoorsteken onderweg. Stop zeker bij Landmannalaugar dat tot de allermooiste plekjes in IJsland behoort dankzij de kleurrijke riolietbergen. Voor het mooiste uitzicht maak je best een wandeling naar de top van de Bláhnukur waarna je kan ontspannen in de heerlijke warme bronnen. 's Avonds bereik je het plaatsje Kirkjubaejarklaustur waar je 3 nachten verblijft in een hotel, guesthouse of boerderij naargelang beschikbaarheid.
Tijdens de 2 vrije dagen kan je schitterende uitstappen maken naar het ijsbergenmeer van Jökulsárlon en het Skaftafell Nationaal Park, één van de mooiste wandelgebieden in IJsland. Het is gelegen aan de rand van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa, die zich overigens uitstekend leent voor een begeleide gletsjerwandeling met crampons op het ijs (optioneel). Een andere daguitstap voert terug landinwaarts naar de kraters van Laki, een mooi voorbeeld van een spleeteruptie. De route ernaartoe is lastig met meerdere rivierdoorsteken maar de met felgroen mos begroeide zwarte lavalandschappen zijn een absolute streling voor het oog.
Rijd eerst naar Vík, het meest zuidelijke dorp op het IJslandse vasteland, gelegen aan de voet van Katla-vulkaan die momenteel nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Rijd daarna van oost naar west langs de zuidkust met zijn talrijke bezienswaardigheden waaronder de kliffen van Dyrholaey, de Skogafoss-waterval, de Solheimajökull-gletsjertong, de beruchte Eyjafjällajökull-vulkaan en de Seljalandsfoss-waterval. Overnachting in een comfortabel vakantiehuisje nabij Hvolsvöllur (max. 4 personen).
Tip: verleng deze reis met een extra nacht in Hvolsvöllur en maak tijdens de vrije dag een uitstap naar de vallei van Thórsmörk of naar de Westmann-Eilanden die gemakkelijk bereikbaar zijn per ferry.
Via Selfoss en het serredorp Hveragerdi rijd je naar het Reykjanes-schiereiland dat door meeste toeristen, geheel ten onrechte, wordt overgeslagen. Het warme bronnengebied van Krysuvik is echter een bezoekje meer dan waard en natuurlijk mag een afsluitend bad in de beroemde Blue Lagoon niet ontbreken. Laatste overnachting in Hotel Northern Light Inn dat naast de Blue Lagoon is gelegen.
Laatste korte rit naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel of Amsterdam of Parijs.
reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail

Extra info

Huurwagencategorieën

  • Cat. 5.0: Toyota RAV4 of gelijkwaardig - 5 plaatsen - 3 koffers
  • Cat. 5.1: Toyota RAV4 of gelijkwaardig (automaat) - 5 plaatsen - 3 koffers
  • Cat. 7.1: Toyota Landcruiser GX of gelijkwaardig (automaat) - 5 plaatsen - 5 koffers

PRIJZEN

Prijzen per persoon in euro: