Fly & drive dak van Europa

REISDETAIL

16-daagse rondreis met huurwagen in het uiterste noorden van Zweden, Finland en Noorwegen. Uiteraard staat een uitgebreide verkenning van Lapland op het programma maar ook een bezoek aan de magische Noordkaap ontbreekt niet. De schitterende eilandenarchipels van de Vesterålen en Lofoten tenslotte, laten je zeker niet onberoerd.

Afreis: dagelijks behalve zaterdag van 01.05.18 tot 31.10.18
Duur: 16 dagen
Formule: ontbijt x 10 (niet in Rovaniemi, Risøyhamn en Svolvaer)
Verblijf: combinatie van toeristenklasse hotels en gezellige vakantiehuisjes

SAS-vluchten Brussel-Stockholm en Stockholm-Luleå en afhalen van de huurwagen. Verkenning van het schilderachtige centrum (gammelstaden) van Luleå dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Ook de prachtige scherenkust vormt een aanlokkelijke bestemming. Overnachting in een centraal gelegen hotel met uitgebreide wellnessafdeling.
Langs de oevers van de Botnische Golf rijd je naar Kalix waar de visrijke Kalix-rivier in zee uitmondt. Deze streek is bekend om haar vele monumenten die herinneren aan de gloriedagen van de ijzer- en koperverwerking. De grens met Finland steek je over bij Haparanda waarna je het Finse Tornio bereikt. Vervolgens gaat het landinwaarts naar Rovaniemi, de trotse hoofdstad van Fins Lapland. Bezoek er de énige échte Kerstman in Santa Claus Village of kom alles te weten over de arctische gebieden in het Arktikum-museum. Overnachting in een gezellige blokhut aan de rand van het centrum.
Via Kittilä gaat het naar de uiterste noordwesthoek van Finland waar zich het mooie Ounas Pallastunturi Nationaal Park bevindt. De boomloze tunturi of heuveltoppen komen net boven de boomgrens uit en vormen het kenmerkende landschap van deze streek. Overnachting in een sfeervol wildernishotel met eigen huskykennel nabij Muonio.
Je rijdt naar Enontekiö en van daaruit naar de Noorse grens door een verlaten gebied. Kautokeino is een kleine nederzetting waar veel Lappen of Samen wonen. De hoofdstad van het Samengebied is echter Karaskjok dat even verderop ligt. Hier bevindt zich het Samisch parlement en het Sápmi-museum dat dieper ingaat op de bijzondere cultuur van het laatste oervolk van Europa. Overnachting in een hotel op wandelafstand van het museum.
Prachtige rit over de grotendeels boomloze vlakte van Finnmarken op weg naar de Arctische Oceaan die je bij Lakselv bereikt. Van hieruit volg je enige tijd de oevers van de Porsangerfjord en kan je een wandeling maken in het nationaal park van Stabbursdalen. Tenslotte buig je af naar Skaidi waar je 2 keer overnacht in een gezellig hotelletje.