Fly & drive dak van Europa

REISDETAIL

16-daagse rondreis met huurwagen in het uiterste noorden van Zweden, Finland en Noorwegen. Uiteraard staat een uitgebreide verkenning van Lapland op het programma maar ook een bezoek aan de magische Noordkaap ontbreekt niet. De schitterende eilandenarchipels van de Vesterålen en Lofoten tenslotte, laten je zeker niet onberoerd.

Afreis: dagelijks behalve zaterdag van 01.05.18 tot 31.10.18
Duur: 16 dagen
Formule: ontbijt x 10 (niet in Rovaniemi, Risøyhamn en Svolvaer)
Verblijf: combinatie van toeristenklasse hotels en gezellige vakantiehuisjes

SAS-vluchten Brussel-Stockholm en Stockholm-Luleå en afhalen van de huurwagen. Verkenning van het schilderachtige centrum (gammelstaden) van Luleå dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Ook de prachtige scherenkust vormt een aanlokkelijke bestemming. Overnachting in een centraal gelegen hotel met uitgebreide wellnessafdeling.
Langs de oevers van de Botnische Golf rijd je naar Kalix waar de visrijke Kalix-rivier in zee uitmondt. Deze streek is bekend om haar vele monumenten die herinneren aan de gloriedagen van de ijzer- en koperverwerking. De grens met Finland steek je over bij Haparanda waarna je het Finse Tornio bereikt. Vervolgens gaat het landinwaarts naar Rovaniemi, de trotse hoofdstad van Fins Lapland. Bezoek er de énige échte Kerstman in Santa Claus Village of kom alles te weten over de arctische gebieden in het Arktikum-museum. Overnachting in een gezellige blokhut aan de rand van het centrum.
Via Kittilä gaat het naar de uiterste noordwesthoek van Finland waar zich het mooie Ounas Pallastunturi Nationaal Park bevindt. De boomloze tunturi of heuveltoppen komen net boven de boomgrens uit en vormen het kenmerkende landschap van deze streek. Overnachting in een sfeervol wildernishotel met eigen huskykennel nabij Muonio.
Je rijdt naar Enontekiö en van daaruit naar de Noorse grens door een verlaten gebied. Kautokeino is een kleine nederzetting waar veel Lappen of Samen wonen. De hoofdstad van het Samengebied is echter Karaskjok dat even verderop ligt. Hier bevindt zich het Samisch parlement en het Sápmi-museum dat dieper ingaat op de bijzondere cultuur van het laatste oervolk van Europa. Overnachting in een hotel op wandelafstand van het museum.
Prachtige rit over de grotendeels boomloze vlakte van Finnmarken op weg naar de Arctische Oceaan die je bij Lakselv bereikt. Van hieruit volg je enige tijd de oevers van de Porsangerfjord en kan je een wandeling maken in het nationaal park van Stabbursdalen. Tenslotte buig je af naar Skaidi waar je 2 keer overnacht in een gezellig hotelletje.
Maak een schitterende dagtocht naar het allernoordelijkste puntje van het Europese continent. Een onderzeese tunnel leidt naar het eiland Magerøya waarop het Noordkaapplateau gelegen is. Vele rendieren begroeten je op weg naar het Noordkaapcomplex gelegen op een 307m hoge klif. Als het weer meezit kan je hier het spektakel van de middernachtzon meemaken tussen 14 mei en 30 juli. Terug naar Skaidi voor overnachting.
Op weg naar Alta, kan je eventueel nog een bezoek brengen aan Hammerfest, de meest noorderlijke stad ter wereld en hoofdzetel van de Royal and Ancient Polar Bear Society. In het Hjemmeluft-openluchtmuseum bij Alta bevinden zich meer dan 4000 prehistorische rotstekeningen. Vervolgens naar de imposante Lyngensalpen waar je de ferry neemt van Olderdalen naar Lyngseidet. Een mooi traject door een smalle vallei leidt naar een tweede overtocht tussen Svensby en Breivikeidet. Tenslotte bereik je Tromsø - Het Parijs van het Noorden. Bezoek hier het interactieve Polaria-museum en de beroemde IJszeekathedraal. Neem ook de kabelbaan voor een fantastisch uitzicht over de stad (vooral de moeite bij zonsondergang). Overnachting in een comfortabel en centraal gelegen hotel.
Een landschappelijk prachtige route voert over het eiland Kvaløya naar Brensholmen waar je de ferry neemt naar Botnhamn op Senja (vaart van 26.04 tot 02.09 - alternatieve route zal voorzien worden), het op één na grootste eiland van het land en volgens velen Noorwegen in het klein. Terwijl afgeronde bergtoppen het oostelijke deel van het eiland domineren, wordt de westelijke helft gekenmerkt door ruig hooggebergte en spectaculaire fjorden. Hier bevinden zich eigenaardig genoeg ook de levendige vissersdorpen die tot voor kort bijna afgesloten waren van de buitenwereld. Overnachting in Hamn i Senja, een prachtig resort dat recent geïntegreerd werd in het oude vissersdorpje Hamn.
Je verlaat Senja vanuit Gryllefjord waar de ferry vertrekt richting Andenes (vaart van 18.05 tot 02.09 - alternatieve route zal voorzien worden), pittoresk gelegen op de uiterste noordpunt van de Vesterålen en een populaire uitvalsbasis voor het maken van walvissafari's. Vanuit Andenes volg je de idyllische route met prachtige vergezichten over de oceaan om uit te komen in Risøyhamn waar je 2 keer overnacht in een charmante blokhut met een prachtig uitzicht.
Risøyhamn is ideaal gelegen voor het maken van mooie wandelingen op de Vesterålen. In Stø kan je ook deelnemen aan een gecombineerde walvissen-, zeehonden- en vogelsafari waarbij je zo goed