Fly & drive blokhuttenrondreis Lapland

REISDETAIL

13-daagse rondreis met huurwagen en verblijf in comfortabele blokhutten. Je start in Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland, en rijdt via eindeloze bossen en toendravlaktes richting Noordkaap. Een minicruise met Hurtigruten langs de Noorse fjorden brengt je naar Tromsø. Tenslotte via het drielandenpunt bij Kilpisjärvi en het Ounas Pallastunturi Nationaal Park terug naar Rovaniemi.

Afreis: dagelijks van 01.05.20 tot 31.10.20
Duur: 13 dagen
Formule: verblijf op basis van selfcatering - 4 x ontbijt inbegrepen in Rovaniemi en Muonio
Verblijf: combinatie van volledig uitgeruste blokhutten en een typisch vissershuis op palen (rorbu) nabij Tromsø

Finnair-vluchten Brussel-Helsinki en Helsinki-Rovaniemi en afhalen van de huurwagen. Korte rit naar de eerste blokhut of appartement in Ounasvaaran op een boogscheut van Rovaniemi. Het is geschikt voor maximaal 4 tot 6 personen en beschikt over een gezellige woonkamer, kitchenette, badkamer met sauna en 1 of 2 slaapkamers + extra slaapplaatsen op een bedbank in de woonkamer.
Het centrum van Rovaniemi werd grotendeels ontworpen door de bekende Finse architect Alvar Aalto waaronder ook het Arktikum-museum. Hier kom je alles te weten over de arctische gebieden die je de komende dagen zal doorkruisen. Bezoek ook de énige échte Kerstman in Santa Claus Village en verstuur alvast je kerstkaartjes in het postkantoor.
Via rustige wegen door eindeloze bossen gaat het verder noordwaarts naar Sodankylä, een rustig provinciestadje met een houten kerk uit 1689 en de kunstgalerij van de Lapse artiest Alariesto. Daarna verder naar Kiilopää ten zuiden van Saariselkä waar je de komende 2 nachten verblijft in een typische kelo-blokhut geschikt voor maximaal 4 personen. Ze beschikt over een woonkamer met open haard, kitchenette en badkamer met sauna. Er is 1 aparte slaapkamer en een dubbele bedbank in de woonkamer. Voor gezelschappen van 5 personen en meer kan uitgeweken worden naar een 6-persoons appartement of een ruime 10-persoons blokhut waarvoor we de prijs op aanvraag kunnen bezorgen.
Kiilopää is prachtig gelegen aan de rand van het Urho Kekkonen Nationaal Park met zijn talrijke wandelpaden. Ze strekken zich uit tot aan de Russische grens en zullen menig natuurliefhebber zeker weten te bekoren. 3 keer per week kan je ook gratis gebruikmaken van de traditionele Finse rooksauna, een unieke ervaring! Er is ook een weekprogramma met begeleide activiteiten waarvoor je ter plaatse nog kan inschrijven.
Rijd via Ivalo verder noordwaarts naar Inari, de gemeente met de grootste oppervlakte maar ook het dunst bevolkt in Finland! Hier kan je een bezoek brengen aan het bijzonder interessante Siida-museum waar je alles te weten komt over de cultuur van de Lappen of Samen. Buig daarna af richting Noorwegen en de Lapse hoofdstad Karasjok (let op: het is 1u vroeger in Noorwegen). Hier verblijf je 2 nachten in een zeer charmante blokhut van de Engholm Husky Lodge. Ze werd eigenhandig gebouwd door Sven Engholm, meervoudig winnaar van de langste hondenslederace van Europa, de zogenaamde Finnmarkslöppet. Ze is geschikt voor maximaal 5 tot 6 personen en beschikt over een woonkamer met open haard, kitchenette, badkamer met sauna en 2 slaapkamers.
Je kan zeker de huskies van Sven Engholm bezoeken maar ook wandelen, kanovaren of vissen behoren tot de mogelijkheden. Ook een uitstapje naar Karasjok loont de moeite met o.a. het Samenmuseum en het Sami Parlement. Alternatief kan je vandaag ook een schitterende dagtocht maken naar het allernoordelijkste puntje van het Europese continent (260km per richting). Een onderzeese tunnel leidt naar het eiland Magerøya waarop het Noordkaapplateau gelegen is. Vele rendieren begroeten je op weg naar het Noordkaapcomplex gelegen op een 307m hoge klif. Als het weer meezit kan je hier het spektakel van de middernachtzon meemaken tussen 14 mei en 30 juli. Terug naar Karasjok voor overnachting.
Doorkruis vandaag de uitgestrekte toendravlakte Finnmarksvidda en rijd naar Hammerfest, de meest noordelijke stad ter wereld en hoofdzetel van de Royal and Ancient Polar Bear Society. Hier scheep je in om 12u45 aan boord van één van de postschepen van de beroemde Hurtigruten. De huurwagen gaat mee op het autodek en onderweg geniet je van een heerlijke minicruise langsheen de fjorden en afgelegen eilanden van Noord-Noorwegen. Net voor middernacht arriveer je in Tromsø, het Parijs van het Noorden, vanwaar het nog circa 30km rijden is naar Kattfjord op het eiland Kvaløya. Hier verblijf je de komende 2 nachten in een typisch vissershuis op palen (rorbu) aan de oever van de fjord. Het is geschikt voor max. 6 personen en beschikt over een woonkamer, volledig uitgeruste keuken, 2 badkamers en 3 slaapkamers.
Vrije dag op Kvaløya waar je tal van buitenactiviteiten kan ondernemen: wandelen in de prachtige omgeving, zeevissen of vogels observeren. Je kan natuurlijk ook genieten van een heerlijke sauna in het vakantiecentrum of deelnemen aan één van de warm aanbevolen dagtochten naar de mooiste plekjes in de streek. Ter plaatse kan je ook een vissersbootje of fietsen huren voor tochtjes op eigen houtje. Je kan natuurlijk ook even terug naar Tromsø en het interactieve Polaria-museum of de beroemde IJszeekathedraal bezoeken. Neem ook de kabelbaan voor een fantastisch uitzicht over de stad (vooral de moeite bij zonsondergang).
Rijd nog even naar Sommarøy met zijn prachtige witte zandstranden die uitnodigen voor een frisse duik in de arctische oceaan! Daarna via de zuidkust van Kvaløya terug naar het vasteland. Net voor Skibotn buig je af op de zogenaamde Ishavsleden, een spectaculair traject dat Noorwegen met Finland verbindt en dat grotendeels boven de boomgrens voert (let op: terug 1u later in Finland). Langs de oever van een langgerekt meer ligt de Finse outpost Kilpisjärvi. Het geniet bekendheid als één van beste plaatsen in Lapland om het fenomeen van de rushka mee te maken, de felle herfstverkleuring van de bossen in september. Verder beschikt het over buitenproportioneel veel winkels aangezien veel prijsbewuste Noren hier tijdens de weekends komen shoppen. Je logeert hier 2 nachten in een comfortabele blokhut aan de oever van de Muonio-rivier die geschikt is voor maximaal 6 personen. Ze beschikt over een woonkamer met Finse speksteenkachel, kitchenette, badkamer met sauna en 2 slaapkamers + slaapzolder.
Verken de eindeloze berkenbossen rondom Kilpisjärvi te voet of per mountainbike. Er zijn meerdere routes uitgezet in de omgeving. Ook een bezoek aan het drielandenpunt tussen Noorwegen, Zweden en Finland is mogelijk. Neem hiervoor de ferry (vaart 3 keer dagelijks tussen midden juni en eind augustus) en wandel nog circa 3km tot aan de grenssteen Treriksröset. Van daaruit heb je ook een prachtig uitzicht op Saana, een heilige berg voor de Lappen of Samen. Je kan de berg ook in circa 2u beklimmen.
Rijd de ganse dag bijna parallel met de Muonio-rivier en de Zweedse grens naar Muonio. Langzamerhand wordt het landschap weer bosrijker en onderweg heb je veel kans om loslopende rendieren tegen te komen. Aangekomen in Muonio buig je af naar het idyllische gelegen Torassieppi waar je de laatste 2 nachten doorbrengt in een blokhut geschikt voor maximaal 4 tot 5 personen inclusief ontbijt. Tot de faciliteiten behoren een woonkamer met open haard, kitchenette, badkamer (soms met sauna) en 2 slaapkamers.
Torassieppi ligt in de nabijheid van een authentieke rendierboerderij die je desgewenst kan bezoeken. Maak verder een prachtige wandeling in het nabijgelegen Ounas Pallastunturi Nationaal Park. De boomloze tunturi of heuveltoppen komen net boven de boomgrens uit en vormen het kenmerkende landschap van deze streek. Je kan ook een huskykennel bezoeken en optioneel raften of kanoën.
Laatste rit via Kittilä naar Rovaniemi waar je de huurwagen terug inlevert. Finnair-vluchten Rovaniemi-Helsinki en Helsinki-Brussel.
reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail reisdetail