De Kungsleden trekking

REISDETAIL

De Kungsleden of Koningspad is één van de bekendste meerdaagse trekkings van Scandinavië. Vooral het traject tussen Abisko en Nikkaluokta is erg populair en daardoor soms aan de drukke kant. NORTH & AWAY heeft, op basis van onze persoonlijke ervaringen, een nog mooiere variant uitgewerkt langs minder platgetreden paden. Boek dit pakket en beleef het allerbeste van Zweeds Lapland!

Afreis: dagelijks van 15.06.18 t.e.m. 15.09.18
Duur: 8 dagen
Formule: 3 x ontbijt
Verblijf:
- 2 op voorhand gereserveerde nachten in comfortabele berghutten aan het begin en einde van de trekking
- 4 nachten kamperen in je eigen tent of in berghutten tijdens de trekking (niet gereserveerd)
- 1 overnachting in een hotel in Kiruna

SAS-vluchten Brussel-Stockholm (soms via Kopenhagen) en Stockholm-Kiruna. Na aankomst neem je de luchthavenbus (tickets ter plaatse aan te kopen) naar het Abisko Fjällstation aan het startpunt van de Kungsleden. Het is een mooi traject dat parallel loopt met de noordelijkste spoorlijn van Europa waarover nog altijd ijzerertsen uit de mijnen van Kiruna naar Narvik worden getransporteerd. Langzamerhand worden de bergen hoger en de landschappen imposanter om na circa 1u30 in Abisko aan te komen. Je overnacht er in de comfortabele berghut op basis van een dubbel of single kamer met privé-sanitair en ontbijt (op aanvraag zijn ook kamers of blokhutten voor meer personen mogelijk).
15km - 200m stijgen - 75m dalen - 5u00 wandelen
Alvorens de eigenlijke Kungsleden te starten, raden we aan om nog even de nabijgelegen zetellift te nemen naar het Abisko Sky Station (tickets zijn ter plaatse aan te kopen). Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de beroemde Lapporten en het enorme Torneträsk-meer. Je kan er ook typisch Zweedse bergkost proeven en mooie foto's van het noorderlicht bekijken. Zonder twijfel behoort het panorama tot de allermooiste in Zweden en het zou absoluut zonde zijn hier niet wat extra tijd voor uit te trekken. Vervolgens terug naar het dal waarna de 6-daagse van start gaat door de canyon van de Abiskojåkka-rivier te volgen dwars door het nationale park tot aan de berghut van Abiskojaure. De berg Kieron vormt met zijn 1.551m hoogte het belangrijkste decor van de dag.
17km - 500m stijgen - 175m dalen - 5u30 wandelen
Via een klim door een smal dal kom je boven de boomgrens uit en komen de eerste gletsjers in het vizier. In het brede Alisvággi met zijn eindeloze turquoise blauwe meren krijgt het landschap geleidelijk een ruiger en weidser karakter. Je kan de dagafstand optioneel met circa 5km inkorten door een deel per boot af te leggen (betalend).
18km - 125m stijgen - 300m dalen - 6u30 wandelen
Vandaag verlaat je de eigenlijke Kungsleden en sla je af op de rustige variant naar de Vistasvallei. Na een korte pittige klim gaat het merendeel bergafwaarts en passeer je een mooie waterval. Daarna loop je min of meer parallel met de Vistasjohka-rivier en wordt de vegetatie steeds dichter. Je beland uiteindelijk bij de berghut voor een welverdiende rustpauze.
21km - 1325m stijgen - 775m dalen - 10u00 wandelen
Vandaag staat de zwaarste maar mooiste etappe op het programma. Er moeten behoorlijk veel hoogtemeters worden overwonnen van zodra je de brug over de Vistasjohka-rivier bent overgestoken. Er leven veel wilde elanden en rendieren in dit gedeelte van de wandeling en het loont de moeite om goed uit te kijken daarvoor. Daarna volgen eindeloze steenvlaktes waar het soms een beetje zoeken is maar je wordt beloond met een subliem uitzicht op het dal van Tarfala en de Kebnekaise, de hoogste berg van Zweden met 2.106m hoogte. Je kan kamperen of overnachten bij de berghut van Tarfala die spectaculair gelegen is aan de voet van meerdere gletsjers.
7km - 25m stijgen - 480m dalen - 2u00 wandelen
Vandaag is eerder een rustdag en moet slechts 7km worden afgelegd. Verken het prachtige Tarfala nog wat verder en daal vervolgens af naar de Kebnekaise-berghut door de oevers van de Darfáljohka te volgen. Je passeert onderweg nogmaals een mooie waterval. Het is even wennen aan de drukte als je de bekendste berghut van Zweeds Lapland bereikt maar een comfortabel bed, douches en sauna compenseren dat ruimschoots. In het restaurant kan je ook genieten van een heerlijke maaltijd. De overnachting in deze berghut is inbegrepen in de pakketprijs op basis van een dubbel of single kamer met gedeeld sanitair (op aanvraag zijn ook kamers of hutten voor meer personen mogelijk).
19km - 150m stijgen - 390m dalen - 5u30 wandelen
Na het ontbijt voert een kronkelend pad door een langgerekt berkenbos tot aan het Láddjujärvi-meer. Je volgt min of meer de noordelijke oever van het meer maar kan er ook voor opteren om het traject met 5km in te korten door wederom een bootje te nemen (betalend). In beide gevallen kom je uit bij de 'Lap Donalds' waar je heerlijke rendier- en elandenburgers kan bestellen. Van daaruit is het nog circa 5km over een breed pad tot in Nikkaluokta, het eindpunt van de trekking. Hier neem je de lokale bus (tickets ter plaatse aan te kopen) naar Kiruna waar je een laatste keer overnacht in het centraal gelegen Scandic Hotel Ferrum op basis van een dubbel of single kamer met privé-sanitair (extra bed mogelijk op aanvraag).
Stevig ontbijt en transfer met de lokale bus (tickets ter plaatse aan te kopen) naar de luchthaven. SAS-vluchten Kiruna-Stockholm en Stockholm-Brussel (soms via Kopenhagen).

Extra info

De Kungsleden

Ruim 160km boven de poolcirkel, in het uiterste noorden van Zweeds Lapland, begint deze prachtige koningstocht. Het is het bekendste en populairste langeafstandspad van Zweden. Dit komt vooral door de schoonheid van het landschap, maar tevens door de goede bereikbaarheid van begin- en eindpunten. In het hoogseizoen betekent dit dat het een relatief druk belopen wandelpad is. Hoewel het dan nog steeds veel minder druk is dan op bekende wandelroutes in bijvoorbeeld de Alpen. In het voor- of naseizoen zul je het, ondanks de andere wandelaars die je ook dan wel tegenkomt, waarschijnlijk als zeer rustig ervaren. Het complete Kungsleden is 443km lang en loopt van Abisko naar Hemavan. Het mooiste en noordelijkste gedeelte loopt echter van Abisko tot Nikkaluokta. Op basis van onze persoonlijke ervaringen, heeft NORTH & AWAY echter een 6-daagse variant uitgewerkt langs enkele minder platgetreden paden tussen beide plaatsen (via Vistas en Tarfala) over een totale afstand van circa 100km.

Hier boven de poolcirkel is de schaal van het landschap vaak onvoorstelbaar, zijn de bergen het hoogst en is het natuurschoon echt overweldigend. De duizelingwekkend stilte wordt slechts doorbroken door vogels en het geluid van stromend water. Ondanks de gigantische afmetingen van het landschap voert de tocht door gevarieerde vegetatie- en klimaatzones. Je loopt hierbij het grootste gedeelte over een goed en duidelijk gemarkeerd pad maar ook enkele meer pittige passages over steenvlaktes komen aan bod. De comfortabele fjällstations (berghutten) liggen steeds op een normale dagafstand lopen van elkaar. Hier kun je niet alleen overnachten, maar vaak ook proviand kopen of van een sauna genieten. Je hoeft dus niet voor alle wandeldagen eten in je rugzak mee te sjouwen en geen doorwinterde rugzakloper te zijn om deze prachtige tocht te kunnen lopen. Ook kampeerders komen aan hun trekken want er kan zowel bij de berghutten (betalend) of op prachtige plekjes in het wild worden gekampeerd.

Als je het basispakket KUNGSLEDEN TREKKING A LA NORTH & AWAY reserveert leggen we de eerste en laatste berghut op voorhand voor je vast en zorgen we voor aansluitende vluchten en een afsluitende hotelovernachting in Kiruna om nog even op adem te komen. Verder bezorgen we je een informatiepakket met een dag-aan-dag beschrijving van de trekking en gedetailleerde wandelkaart. Op die manier begin je alvast goed voorbereid aan dit adembenemende avontuur. Een gezonde fysieke conditie en eerder ervaring met lange dagwandelingen of meerdaagse tochten is uiteraard wel aangewezen.

PRIJZEN

Prijzen per persoon in euro:

Prijs
Volwassene in dubbel € 895
Volwassene in single € 1075

Inbegrepen:

 • Vluchten Brussel-Kiruna-Brussel (via Stockholm en/of Kopenhagen) met SAS in K-klasse
 • 1 overnachting in de Abisko berghut op basis van een kamer met privé-sanitair
 • 1 overnachting in de Kebnekaise berghut op basis van een kamer met gedeeld sanitair
 • 1 overnachting in het Scandic Hotel Ferrum in Kiruna op basis van een kamer met privé-sanitair
 • 3 x ontbijt
 • Bed/badlinnen in alle accommodaties
 • Eindschoonmaak in alle accommodaties
 • Informatiepakket en wandelbeschrijving
 • Gedetailleerde wandelkaart (1:100000)
 • Luchthaventaksen (€ 155.68)
 • Ticket fee (€ 20)
 • Bijdrage Vlaamse Solidariteit Reisgelden
 • BTW
 • Reservatiekosten

Optioneel:

 • Supplement halfpension (2 x 3-gangen diner in Abisko en Kebnekaise) = € 115 per persoon

Facultatief kan een annulatie- en/of bijstandsverzekering worden afgesloten.

Praktisch:

 • De Kungsleden-trekking vereist een behoorlijke fysieke conditie en bij voorkeur beoefen je wekelijks meermaals sport. Ervaring met bergtochten is niet noodzakelijk maar wel aangewezen. Tijdens de hier beschreven variant via Vistas en Tarfala moeten grotere hoogteverschillen worden overbrugd dan tijdens de klassieke Kungsleden. De klassieke route via de berghutten van Tjäkta, Sälka en Singi kan echter ook worden gevolgd binnen dezelfde tijdspanne of 1 nacht langer voor wie het fysiek iets minder zwaar wil maken.
 • De berghutten van Abiskojaure, Alesjaure, Vistas en Tarfala kunnen niet op voorhand gereserveerd worden maar je bent altijd gegarandeerd van een slaapplaats. Tijdens drukke periodes kan dit soms wel betekenen dat er onvoldoende kamers/bedden beschikbaar zijn en dan dien je te slapen op een matje in de gang of gemeenschappelijke woonruimte..Je kan dan wel enkel met een kleine dagrugzak wandelen wat de moeilijkheidsgraad van deze trekking aanzienlijk beperkt t.o.v. (wild)kamperen.
 • Hoe dan ook is er in de meeste berghutten mogelijkheid om drank en proviand aan te kopen waardoor je niet noodzakelijk alle voedsel voor onderweg moet meenemen. Je kan tegen een vergoeding ook gebruikmaken van de gemeenschappelijke kookfaciliteiten en sanitair/sauna in de berghutten.
 • Het water uit vrijwel alle meren en rivieren is direct drinkbaar en dient niet eerst te worden gekookt.
 • Omwille van de weersomstandigheden kan de volgorde van de trekking afwijken van bovenstaande beschrijving of kunnen bepaalde trajecten ontoegankelijk zijn. Dit is vooral in het voor- en naseizoen mogelijk wanneer bepaalde passages door sneeuw geblokkeerd kunnen zijn. Informeer je bij twijfelachtige omstandigheden altijd ter plaatse bij de hutverantwoordelijke.
 • Na boeking zal allereerst de beschikbaarheid van de vluchten in K-klasse op de gekozen reisdata worden gecontroleerd. Een eventueel supplement voor een duurdere klasse of alternatieve reisdata, zullen worden voorgesteld indien de vluchten niet meer beschikbaar zijn in K-klasse op de gevraagde data.
 • Deze reis kan perfect verlengd worden met een rondreis door Zweeds Lapland of je kan doorreizen naar de prachtige Lofoten en Vesteralen in Noorwegen. Contacteer ons voor een offerte.
 • Contacteer ons voor meer informatie of voor een offerte op maat als je met een gezelschap van meer dan 2 personen reist.

Contacteer ons

Karin