De Kungsleden trekking

REISDETAIL

De Kungsleden of Koningspad is één van de bekendste meerdaagse trekkings van Scandinavië. Vooral het traject tussen Abisko en Nikkaluokta is erg populair en daardoor soms aan de drukke kant. NORTH & AWAY heeft, op basis van onze persoonlijke ervaringen, een nog mooiere variant uitgewerkt langs minder platgetreden paden. Boek dit pakket en beleef het allerbeste van Zweeds Lapland!

Afreis: dagelijks van 15.06.18 t.e.m. 15.09.18
Duur: 8 dagen
Formule: 3 x ontbijt
Verblijf:
- 2 op voorhand gereserveerde nachten in comfortabele berghutten aan het begin en einde van de trekking
- 4 nachten kamperen in je eigen tent of in berghutten tijdens de trekking (niet gereserveerd)
- 1 overnachting in een hotel in Kiruna

SAS-vluchten Brussel-Stockholm (soms via Kopenhagen) en Stockholm-Kiruna. Na aankomst neem je de luchthavenbus (tickets ter plaatse aan te kopen) naar het Abisko Fjällstation aan het startpunt van de Kungsleden. Het is een mooi traject dat parallel loopt met de noordelijkste spoorlijn van Europa waarover nog altijd ijzerertsen uit de mijnen van Kiruna naar Narvik worden getransporteerd. Langzamerhand worden de bergen hoger en de landschappen imposanter om na circa 1u30 in Abisko aan te komen. Je overnacht er in de comfortabele berghut op basis van een dubbel of single kamer met privé-sanitair en ontbijt (op aanvraag zijn ook kamers of blokhutten voor meer personen mogelijk).
15km - 200m stijgen - 75m dalen - 5u00 wandelen
Alvorens de eigenlijke Kungsleden te starten, raden we aan om nog even de nabijgelegen zetellift te nemen naar het Abisko Sky Station (tickets zijn ter plaatse aan te kopen). Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de beroemde Lapporten en het enorme Torneträsk-meer. Je kan er ook typisch Zweedse bergkost proeven en mooie foto's van het noorderlicht bekijken. Zonder twijfel behoort het panorama tot de allermooiste in Zweden en het zou absoluut zonde zijn hier niet wat extra tijd voor uit te trekken. Vervolgens terug naar het dal waarna de 6-daagse van start gaat door de canyon van de Abiskojåkka-rivier te volgen dwars door het nationale park tot aan de berghut van Abiskojaure. De berg Kieron vormt met zijn 1.551m hoogte het belangrijkste decor van de dag.
17km - 500m stijgen - 175m dalen - 5u30 wandelen
Via een klim door een smal dal kom je boven de boomgrens uit en komen de eerste gletsjers in het vizier. In het brede Alisvággi met zijn eindeloze turquoise blauwe meren krijgt het landschap geleidelijk een ruiger en weidser karakter. Je kan de dagafstand optioneel met circa 5km inkorten door een deel per boot af te leggen (betalend).
18km - 125m stijgen - 300m dalen - 6u30 wandelen
Vandaag verlaat je de eigenlijke Kungsleden en sla je af op de rustige variant naar de Vistasvallei. Na een korte pittige klim gaat het merendeel bergafwaarts en passeer je een mooie waterval. Daarna loop je min of meer parallel met de Vistasjohka-rivier en wordt de vegetatie steeds dichter. Je beland uiteindelijk bij de berghut voor een welverdiende rustpauze.